Hipergyors vendégváró ricottás süti csokis kekszes + mandulás borításban
2010. március 20. írta: giglio

Hipergyors vendégváró ricottás süti csokis kekszes + mandulás borításban

... és ígérem, nincs több ricotta, elfogyott a készlet! nem is lényeges miért volt tele a hűtőm vele... 

Szóval spontán dvd-zős pizsiparti kezdődik nemsoká és nem maradhatnak a Lánykák meleg süti nélkül. Hiszen éppen a látogatásukkal mentik meg a hetemet!!! Különben megint konyhai nihil lett volna és azt nem bírja sem a konyha, sem én.
 
Tehát kezdjük: hűtőszemle... huhhh, tojás van, vaj van, ricotta VAN (ezek szaporodnak) nagy baj már nem lesz (ha meg tudom állítani őket).
 
Tészta legyen mondjuk valami vajas (a vaj a süti szalonnája - erre most jöttem rá!!!)
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 5 ek liszt
  • 3 ek cukor
  • fél kiskanál sütőpor
 
A tojást habosra, közben vaj olvasztás.
Tojás fele megy majd a ricottába, de azért habosítsuk fel. Bár ez ettől teljesen független - mindegy is.
Szóóóval szétválasztás után vaj, cukor, liszt, sütőpor. Ameddig nagyon híg, addig keverjük segédeszközzel, aztán mikor bekeményedik, akkor lehet túúúrniii!!! Ha nagyon ragad (nem szívesen ígérem meg, de fog), akkor még egy evőkanál liszttel leválogathatjuk a kezünkről. Vagy csak szimplán leesszük.
 
Na, figyelem visszairányoz. Lehetne rendes vajas tésztával is, csak most nincs idő - hűtő, ki, be... sietünk, éppen ezért ezt az egészen lágy tésztát belelapogatjuk (igeeen kééézzzzel!!!) egy kicsi tepsibe (nekem ez kb. 25-30 cm körüli átmérővel rendelkezik) és 10 percig 180 fokon elősütjük. Én nem vajaztam, mert ez a tepsi zsír!
 
Közben ricotta krém kikever (dezsavűűű)
  • 250 g ricotta (természetesen jó a rendes túró is)
  • 3 ek cukor
  • 1 zacsi vaníliás cukor
  • fél citrom héj + lé
  • a tojás szabad fele
 
Ezután sütifedésként 4 db csokis keksz összetör. KÉZZEL!!! Morzsolás (csendes őrület levezetése) helyett mozsarazhatunk (kettes szintű stresszfokozat oldása) még súlyosabb esetben bátran verjük szét húsklopfolóval zacsiba + konyharuhába borogatva szegényt. Ő így szeret a ricottás süti tetejére kerülni.
 
Szóval ez lesz a fedőréteg + egy jó nagy marék szeletelt mandula.
 
Közben megvan az elősütés, ráborít a krém, rászór a keksz és a mandula.
 
 
Sütőben még 15 perc 180 fokon. Minimál izgulás,hogy hogyan fog viselkedni a morzsolt keksz a krémen... elázik? Szétporlad és majd nem lehet vágni?... Nem baj, majd sok bort iszunk előtte, ha lesz valami komplikáció és azután ugye már minden megszépül, ami esetünkben jó...
 
Éééés ennyi!!! Elkészült!!! 
Ítélet: tökéletes, mint mi - lágy, színes és édes.
 
Mindjárt itt is van a Tesztcsoport!!!
Nem, az alábbi szelet az enyém. Elő kell kóstolni, na!
 
 
Mai napi tanulság:
A spontán sütik és összejövetelek a legjobbak! Hát még, ha szeretett személyek itt szuszognak másnap reggel a nappaliban szétszórva a kanapén és a földön.
 
Majd a böjt után próbálkozom a pulykával is - addig maradnak a Jóbarátok:
na mindegy, ez most csak úgy eszembe jutott.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhajatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr551855546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása