Nem bírom a mindenmentes dolgokat, mert inkább eszem mindenből keveset, de jó minőségű hozzávalókból elkészítve, mint kitudjamibőlkészült alapanyagokból valami izét. Persze azért van az a kellemes kompromisszum, ami nem fáj: a cukor helyett a datolya, illetve a lisztek helyett köles és mandula - na az bőven az, sőt... Még jobb is.
Íme a recept - megint csak borogattam, szóval nem kell hozzá nagyon ragaszkodni.
Sarokpont: az állaga kb. piskóta sűrűségű legyen.
Hozzávalók egy 20 cm átmérővel rendelkező piteformához/tepsihez:
- 10 dkg mandulaliszt
- 6 dkg köles liszt (vagy bármilyen)
- 8-10 szem datolya (attól függően mennyire vágysz édességre)
- 1 db tojás
- 1 nagy banán
- 1 púpozott evőkanál kakaópor
- 8-10 dkg vaj (itt most megolvasztottam)
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 dl növényi tej (vagy bármilyen)
1. Szóval minden egyszerre bele az aprítóba és összekever.
2. Kivajazott tepsibe/formába be, vékony körteszeletekkel beterítjük és kész.
3. Sütés: 20 percig magas láng (szerkezet kialakul), 20 percig közepes (belső is átsül).
Jelige: van időm sütni...
Kb. 15 perc az egész (mosogatással) + a sütési idő.
(Én mostanában mindent ebben az aprítóban csinálok, mert ha vannak benne darabos részek (pl. datolya, kemény vaj, magok, stb.), akkor azt szépen, egy lépésben elrendezi.)
Összegzés:
Olyan puha és könnyű, hogy nem is értem hogy lehet ez.... Azt hittem valami ragacsos massza lesz a vége, de valami álom. Forrón (nem várok!) kicsit morzsálódik, de ehető hőmérsékleten teljesen összeáll. Mutatom is.
Személyes megjegyzés:
Úgy néz ki, hogy még mindig a kísérletezés vonalon mozgok - van, ami nem változik...
Kellő idővel és gyakorlással egyre ritkábban lesz az eredmény rossz meglepi. És akkor is, ízre sosem, max. állagra. Szóval a sütésre-főzésre is az igaz, ami a mostani, fejben szűk világban (szinte) mindenre: mindegy, csak CSINÁLD... mert a tett halála az okoskodás.