Szigorúan recept - Böjtölő lasagnák - kettő is, egy gombás és egy sült zöldséges
2010. március 09. írta: giglio

Szigorúan recept - Böjtölő lasagnák - kettő is, egy gombás és egy sült zöldséges

Nos, hát akkor merüljünk el a lasagna készítés bugyraiban.. Méghozzá vegetáriánus módra!! 

Nem könnyű, ha nem figyelünk a tészta-instrukciókra, és a legkönnyebb dolog a világon, ha követjük azt. Mondom ezt magamnak főként :)

Minden lasagna-s recept szerintem könnyedén megcsinálható bármilyen tésztával, csak akkor rakott tészta lesz, nem lasagna, ahol egy vékony réteg tészta megfelel egy sor tésztalapocskának. Kicsit mehet rá vastagabban a töltelék - természetesen. Mindig van könnyített/gyorsító pálya - ezt is szeretem ebben a főzős dologban.

Az egyik versenyzőnk szintén főződélutános megvalósítás (ááá, "a lángoló szombat", amikor új ujjlenyomatot csináltam magamnak az izzó fedővel. basszus, de fájt!!! DE megérte! De nem, ez nem igaz :)), a másik pedig a Napsütötte Toszkána c. könyvből érkezett hozzánk. Nagy tapsot Nekik!!! :) 

Sült zöldséges lasagna 
Hozzávalók: 
1 kisebb padlizsán 
1 kisebb cukkini 
3 fej nagyobb gomba 
6 nagy paradicsom 
4 gerezd fokhagyma 
3 csésze reszelt parmezán (kb. 30 dkg) 
(vagy 1 csésze parmezán és 3 gömbőc mozzarella) 
1 doboz lasagna tészta 
Friss bazsalikom 
  
Először is megcsináljuk a sült zöldségeket. Ahogy én szoktam: mikróban negyed órát párolom karikára vágva mindannyiukat. Aztán tepsibe (sütőpapír!!!!) pakolom, sózom, borsozom, picit meglocsolom olíva olajjal és (el)pirulásig sütöm. 
(Lehet rá morzsolni egy kis kecskesajtot, ha csak köretnek akarjuk és megszórni oregánóval. Ez most itt zárójeles, de amúgy halálosan komoly. Eddig mindenki el akart venni feleségül, aki megkóstolta. Még a barátnőim is :)) ) 
  
Közben elkészítem a paradicsom szószt, ami: olíva olajon fokhagyma, csak icipicit összezavar, majd só, bors, és mehet a kockára vágott paradicsom. Ha megfőtt, akkor megbotmixereljük (ahogy említettem korábban, még én is bevállalom azt a plusz mély edény elmosogatását a full konyhai falmosás helyett... bár az is vicces volt. utólag. mert utólag minden megszépül :) ) és a végén megszórjuk a friss bazsalikommal + egy marék reszelt parmezánt is vegyítünk bele. Ez is kész, iszunk egy pohár bort :) 

Aztán, vagy közben - elkezdem kifőzni a lasagna lapokat. Persze csak akkor, ha csomagoláson az van, hogy főzni kell. Ha nem, akkor nem, de akkor figyeljünk, hogy elég híg legyen a szósz (pl. akkor nem teszünk bele parmezánt, vagy megnézzük a folyékony/szilárd összetevő mennyiségét/arányát a minta-receptben), hogy tudjon miből táplálkozni és puhulni a tészta. Ilyet is hibáztam egyszer, nem tudott meg"főni" a tészta, mert sűrű volt a szósz. A lasagna készítés nem játék, ez tisztán látszik :) 

További baki lehetőség a lasagna főzésnél

Szóval a főzésnél is észnél kell lenni - egyszer nagyon megszívtam, betettem egyben az összes lapocskát és nem bírtam szétszedni őket, úgy egymásba szerettek mindannyian. Alig mertem odanézni :) Úgyhogy most szépen kettesével főzöm elő őket. 
  
Ha minden összeállt, akkor tepsibe olíva olaj alulra, elkezdem rétegezni a tésztát, a szószt, a zöldségeket és a parmezánt. 
(A parmezán kiváltható vékonyra szeletelt mozzarellával a rétegek között és akár a legtetején is, ezt jelöltem a hozzávalóknál.) 


Ha elfogyott minden, akkor a tetejét még jól megparadicsomozom és megszórom parmezánnal és mehet a sütőbe. 

Lasagna - gombás - lopott, de csoda 
Ez meg a Napsütötte Toszkána c. könyvből való. Szerintem abból a könyvből az összes receptet kipróbáltam és egyik tökéletesebb, mint a másik. 

Ez a recept tényleg az egyik beszt of. 

Kicsit macerás, de ez megéri.

"A dobozban kapható száraz lasagnét nem kedvelem - a hullámos széle olyan, mint a traktorgumi, és túl vastag is a tészta. A friss, vékony tésztából fantasztikusan könnyű lasagne készíthető. Megfigyeltem egy igazi profit az egyik cortonai boltban; az ő tésztája olyan vékony volt, mint a vászonlepedő, és nagyon rugalmas. Nyáron ez a recept gomba helyett zöldségekkel is finom (szeletelt cukkinivel, paradicsommal, hagymával és padlizsánnal, friss fűszernövényekkel ízesítve). Mindkét recept használható a crespelle, vagyis hosszú, felcsavart palacsinta töltelékeként is.

Vágjunk fel 6 rétegnyi tésztát úgy, hogy a lapok passzoljanak egy nagy tepsibe (a közbülső rétegek több darabból is állhatnak). Készítsünk besamelmártást: olvasszunk fel 4 evőkanálnyi vajat, keverjünk el benne négy evőkanál lisztet; melegítsük, de ne bamítsuk meg. 3-4 perc után vegyük le a lángról, majd lassú tűzön kevergetve adjunk hozzá apránként annyi tejet, amíg tejszínsűrűségű szósz nem lesz. Tegyünk bele 3 gerezd összezúzott fokhagymát, 1 evőkanál apróra vágott kakukkfüvet, valamint sót és borsot ízlés szerint. Reszeljünk le másfél csészényi parmezánt. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk meg 2 evőkanál olívaolajat vagy vajat, és pirítsunk meg benne 3 csésze felszeletelt, friss gombát, lehetőleg porcinit vagy portobellót. Ha friss erdei gomba nem áll rendelkezésre, használjunk apró gombát, amelyhez húslevesbe, vízbe, borba vagy konyakba félóráig áztatott szárított porcinit kevertünk.

Összeállítás: Főzzünk meg félkészre egy tésztaréteget, vegyük ki a vízből, tegyük ki a pultra terített konyharuhára. A félig még nedves tésztát helyezzük az olajjal vékonyán kikent tepsibe, szedjünk rá egy réteg besamelmártást és egy réteg pirított gombát, majd szórjunk rá sajtot. Közben főzzük a következő tésztaréteget. Ha az első néhány rétegre túl sok mártást használtunk el, a maradékot hígíthatjuk pár kanál forró tésztavízzel A toszkánai szakácsok általában tesznek a mártásaikba a tészta vizéből. Vajban megpirított zsemlemorzsával és parmezánnal szórjuk be a legfelső tésztaréteget. Körülbelül 30 percig süssük fedő nélkül 350 fokon. 8 személynek elegendő."

A kajáról sajnos nincsen fotó, de egy kis Toszkánát tudok prezentálni:

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhajatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr901826975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása