Nagyon sok fekete retek maradt a téli elvonulásunk után, amit nem tudtam otthagyni. (Ráadásul felszeletelve, ami még egy nyomós érv volt mellette.) Főként, hogy tudható, hogy az egyik legegészségesebb zöldég így a télvíz idején.
Az első nap zöldséglevest csináltam belőle, ahol a karalábét helyettesítettem vele. Extraként főztem bele rizstésztát, tettem bele egy kis szójaszószt, facsartam bele citromot és ütöttem rá egy tojást. Ez elvitte valamiféle ázsiai irányba és lett egy sűrű leves-egytálétel. Nem készült fotó, nagyon ronda lett... De isteni finom.
Ma megszületett a következő fekete retek étel: a tócsni. (És a szeletelt retek még mindig tart!...)
Egy 2 személyes, kísérleti adaghoz ezeket tettem:
- 2 krumpli
- 1 fekete retek
- 1 tojás
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek lenmag (felszívja a folyadékot)
- 1 ek útifűmaghéj (felszívja a folyadékot)
- 1 ek libazsír, mert a sütőben sütöttem
- só, bors
Ennyi. Betettem a szokásos aprítóba, majd beledobtam minden mást is.
Gyurmázás után pihentettem, hogy a folyadékokat felszívja a lenmag és az útifű.
Sütőben kisüt, 180-190 fokon 20-25 percig, kb. 0,5-1 cm vastagra elsimítva.
Elég finom lett - főleg egy kis fokhagymás tejföllel és kolbásszal. De innentől már tényleg csak a fantázia szabhat határt: lehet rá sajtot olvasztani, tükörtojást tenni, de köretként bármi mellé mehet.
Egy valami fontos: reggelire soha, inkább vacsira.