Zöldbableves mustban érlelt répával és csurgatott tésztával, ami főzelékké változtatta azt
2010. január 27. írta: giglio

Zöldbableves mustban érlelt répával és csurgatott tésztával, ami főzelékké változtatta azt

Zöldbableves mustban érlelt répával és csurgatott tésztával, ami főzelékké változtatta azt

Készült: 2009. október

(Megjegyzés 1.: valamint megtanuljuk, hogyan lehet egy viszonylag ízetlen levest felturbózni)
(Megjegyzés 2.: erről az ételről sajnos még nem készült fotó, mert nem tudtuk, sem Ő, sem én, hogy Ő lesz a 0. szereplője a tesztnek.)
 
Előzmény:
Enyhén másnapos gyomor és a józanész párviadala
 
Gyomor: Levest akarok. de most! Mondjuk zöldbabosat!
 
Ész: Oké, ha főzöl, holnapra lesz a munkahelyeden ebéd, de ha ez csak egy leves, akkor utána ugyanúgy átmész az étkezdébe és ugyanúgy megeszed az isteni levesed után a rántott húst, mert azt otthon sose csinálod meg!!! Legyen inkább főzelék – mit szólsz?
 
Gyomor: NEM! Gyomor inkább meghal, de nem alkuszik!
 
Ész: De…
 
Gyomor: Leeeevest! Leeeevest! Leeevest!
 
Ész: Jó veled beszélgetni… na mindegy, Te tudod… (úgyis én irányítom a kezet, ami a fakanalat tartja – haha!)
 
Elkészítés:
Zöldbab elővesz. Kéne hozzá zöldség… Bolt? Na azt nem. Elbicózni zöldségesig? ????? Bicó elmegy magától? Hátha - ledobom az ablakon.
Van még répa, fincsi zsenge az erkélyen! Jaaa, az, ami mellett szétrobbant a mustos üveg, amit a Tesóm tuti kicseszésből (igen, valóban, nem ez a szó volt az első, ami eszembe jutott...) felejtett nálam! (Tudom, hogy nem. Tudom??) Nézzük csak hogy van. Hm… úgy néz ki a cukor tartósít, mert gyönyörű, csak nem bírom leválasztani a kezemről… Kinőtt egy répaújjam!!! Mennyire szép… Mennyire be vagyok lassulva….
 
Na, éhes vagyok, gyerünk már! Legyen krémleves, és akkor nem kell semmit összevágni?! Komoly dilemma. Nem, rágni kell! Muszáj rágni ahhoz, hogy életben maradj! Szedd össze magad!!! Meg kell csurgatott tészta is bele. Hmmm, csak már ott tartanék…
 
Olajon hagyma és fokhagyma, közepesen nagyra és szépre kockázva (most ennyi telik, csoda, hogy nem vágom le az ujjam (illetve csak az újonnan nőtt répásat), olaj, só, bors, bijó szárított leveszöldségkeverék. Majd a friss répa és fagyi zöldbab.
Jó lesz eeeez. Vízzel felönt. Rotyog. Közben belekerült a titkos hozzávaló… Illata semleges, íze egyelőre semleges. Színtelen, szagtalan lé… De még csak most kezdett el forrni!
 
STOP
Ehető lesz?
Mit tudunk:
Adott egy kis musttal átitatott répa, ami azonban friss! (Mármint a répa. A must több hete felrobbant már.)
Adott egy kis fagyasztott zöldbab.
Nincsen egyéb zöldségünk benne….
 
Mehetünk tovább.
Szóval rotyog. Nézzük, mi van még itthon? Tejszín (próba: óvatosan szagol, aztán kóstol - még jó), tárkonyos ecet, aminek eddig még nem tudtam lecsavarni a tetejét. Ha beledöglök is, lecsavarom, ezen most az életem múlik… Ja, és a csuritészta! Gyorsan kikever. Tojás, liszt, só, bors. Milyen sűrűnek is kell lennie? Folyik. Hiszen ez a dolga, csurgatni kell!
 
Okés, megfőtt, tárkonyossal megküzdöttem, veszített. Hm. Nem rossz, tejszín benne, fagyi petrezselyem (hála az égnek, legalább ez nem szárított…) benne. csurgatok!
Őőőőő, ez folyik, nem csorog… hűűű, ez sűrűsödik… B+ ez kezd főzelék lenni (Ész győzelme a Gyomor fölött…Hahahh!). Kérj és kapsz – mindent egyszerre.
 
Na jó, akarok bele tésztát, kicsi liszt még a csuriba.
Na jó, ez már klassz, jut eszembe mintha ezt anyu kiskanállal adagolta volna.
Jéé, ez így mennyivel jobb… Jaaaj, hát ennyi lenne csak? Ez a nagy tudomány???
 
STOP
Ehető?
Adott egy fehér massza, igaz, ízekkel feltuningolva (titkos hozzávaló, tárkonyos ecet, tejszín, szinte friss petruska…).
 
Tálalás
Meleg és folyékony (máramennyire..). Éppen erre vágytam. Végülis szép is lett a végére. Na, de nem minden a szépség…
Ééééééééééééés
FINOM!
Határozottan ehető!
 
A tökéletes zöldbableveshez képest 6 pontos, mert nem jutott bele túl sok zöldség, valamint a start állapotú csuritészta gyakorlatilag szétfolyt benne, ezért viszont kárpótolt engem eléggé a tárkonyos ecet, a titkos hozzávaló és a tuningolás után már tökéletessé vált csurgatott tészta.
 
Tehát az adott helyzetben 10 pontos!!! És ez a legfontosabb, akárki akármit mond.
 
És mi lehetett a titkos hozzávaló?
1.       egy kis maradék cserszegi fűszeres (fehérbor)
ez így utólag nem rossz ötlet, de ne feledjük, másnapos vagyok…
 
2.       egy kis medvehagyma a fagyóból
jesssz!!! Imádtam (magam, hogy tavasszal eltettem), mikor megtaláltam!
 
3.       az egyik újjpercem, amit belevágtam a répa helyett
majdnem megtörtént, de nem!
 
4.       egy pici worchester szósz
neeem, ez egyáltalán nem passzol bele
 
Tanulság a mai napra:

Minden kaja menthető (majdnem)! És finom (ha éhes vagy és másnapos)!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhajatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr11707008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása