A fritatta az tulajdonképpen egy tojásrántotta, ami a sütőben sül, így kevésbé lódulnak meg az éhesen még mennyei, jóllakottan kevésbé kellemes illatok.
A fázósaknak, hideg kezűeknek és lábúaknak közepesen jó ötlet reggelire a hideg zöldturmix (melegítve már más téma...), de erről írtak sokat olyanok, akik jobban értenek nálam a témához.
Így én inkább a csodás zöld leveleket rántottába teszem, mert kell a meleg reggeli. Főleg télen.
Nagyon egyszerű az egész.
Innen (Neked Terem) rendelek egy doboz valamilyen zöldet (+ bedobom, ami még van, most pl. pár levél petrezselyem), azt egy kis ghín (vagy vajon, vagy olajon) pár percig fonnyasztom sóval, borssal, fokhagymával.
Közben felverem a tojásokat.
Ezt a mennyiségű zöldet már készítettem 2, de 8 tojással is, attól függ, hányan eszünk belőle. A képen a 2 tojásos verzió látható.
Ez alkalommal tuningoltam sörélesztő pehellyel (sajt helyett) és lenmaggal. De bármit tehetsz bele - ahogyan egy omlettbe is.
Végül a tojásokat ráöntöm a levelekre és megy be a sütőbe. Én 10 percet sütöm fedővel, aztán az nélkül, de igazából még ezt sem muszáj így. A konyhában (is) mindent lehet - fő a szív és a szándék. És egy kis gyakorlás.
(Ha van olyan teflonod, aminek le tudod venni a nyelét, vagy bírja a sütőt, akkor 1 edényes kaja.)
A fritatta variációk száma végtelen.
Szeresd és tápláld Magad és (ez által) a környezetedet reggel is...