Aktuális irányelvek őszre és télre.
Mit együnk és hogyan ebben az időszakban?
Gabonák: köles, amaránt, quinoa, zab, rizottórizs (kerek szemű rizs), hosszú szemű rizs (jázmin vagy basmati
Elkészítés: Mossuk meg, majd szárazon pirítsuk egy lábasban. Mikor már illatot áraszt, öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. Készíthetünk belőle kását is, melyet kiforrázott üvegekben akár két hétig is tárolhatunk a hűtőben. Ez esetben a mosást és a pirítást követően 5x mennyiségű vízzel öntsük fel, majd fedő alatt, alacsony lángon főzzünk 2-3 órán keresztül. Kiforrázott üvegekbe töltjük, azonnal lezárjuk és hideg vízben hagyjuk kihűlni. Így akár két hétig is eláll a hűtőben.
Zöldségek: jégcsapretek, fekete retek, sárgarépa, kínai kel, karalábé, édesburgonya, sütőtök, édeskömény, padlizsán, zeller; keveset, de hasznos: fokhagyma, póré, gyömbér, csili; minden gombafajta, különösen a vadon termőek
Elkészítés: párolva, főzve, levesként vagy sütőben sütve
Gyümölcs: körte, füge, grapefruit, narancs, alma, gránátalma, szőlő, áfonya, birs, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt füge
Elkészítés: párolva, főzve, levesként vagy tisztított vajban átmelegítve
Fűszerek: kevés só, sok-sok zöldfűszer, aromás, melegítő fűszerek, torma, kardamom, római kömény, kömény, friss (vagy szárított): kakukkfű, lestyán, majoránna, zsálya, izsóp, szurokfű, kevés, de hasznos: chili, gyömbér, bio, tehát kezeletlen citrusok leve és héja belefőzve az ételbe: citrom, narancs, grapefruit, mandarin
Olaj, zsír: jó minőségű, hidegen sajtolt olajok: lenmagolaj, tökmagolaj, olívaolaj – az ételek elkészülte után csorgassunk a tetejére; főzéshez tisztított vaj, kókuszzsír
Magok, dió- és mogyorófélék: mandula, fenyőmag, főtt földimogyoró (nem pirított), szezám (fekete, fehér, sárga), napraforgómag, kendermag
Egy étkezésen belül egyfélét használjunk, pirítsuk meg és mozsárban vagy darálóban őröljük meg, áztassuk és készítsünk belőle krémet, áztassuk és készítsünk belőle magtejet.
Hüvelyesek: minden lencsefajta és babfajta (különösen a fekete).
- Egy étkezésen belül egyféle hüvelyest fogyasszunk;
- Áztassuk be min. 8 órára, majd öntsük le az áztatólevet, majd friss vízben fedő nélkül tegyük fel főni.
- Főzzük babérlevéllel együtt.
Hal: lehetőleg édesvízi halak
Egyéb: kuzu (Helyette szoktak használni indiai útifűmagot vagy lenmagot – ezek nem ajánlatosak ősszel, mert elvonják a vizet a szervezettől, és ez pont ősszel nem túl jó, mert ilyenkor a szárazság a legfőbb gyengítő tényező, ez okozhat sokaknál problémát.), wakame (ajánlott), barnarizs-miszó (ajánlott), nádcukormelasz, propolis, méz
Innivaló: csak az étkezések között igyunk: étkezés előtt fél órával vagy utána 2 órával – így nem hígítjuk fel az emésztőnedveket
Mit? Szűrt vízet vagy a forrásvízet – szobahőmérsékleten vagy annál melegebben; zöldségalapléevet langyosan vagy melegen, ·gyógyteákat (lsd. alább), természetes almalevet 1:4 arányban meleg vízzel hígítva; kortyonként igyunk, ne gurítsunk le 3-4 dl folyadékot egyszerre
Mikor együnk? 3-5x naponta: reggel: 7-9 óra között, délben: 12-13 óra között, este: legkésőbb 18 órakor
NEM ajánlott a fogyasztása:
- Gabona: nincs ilyen
- Hüvelyes: nincs ilyen
- Zöldség: hűtő és nyers zöldségek, pl. paradicsom, uborka
- Gyümölcs: nyers gyümölcsök, különösen a déli gyümölcsök nyersen
- Élvezeti szerek: kávé, cigaretta, alkohol, fekete tea, zöldtea, cukor, édesítőszer
- Egyéb: mélyhűtött ételek és alapanyagok, mikrózott ételek, fehér liszt, vagy glutén, hideg ételek és italok, ásványvíz, nyers ételek, minden állati eredetű alapanyag: hús, tejtermékek, tojás, kivéve a hal, minden finomított alapanyag: cukor, liszt stb. illetve tartósítószerek, adalékanyagok