Végre nincs megalkuvás! Nincsen „de”, ez a kaja végre úgy sikerült, ahogy szerettem volna, hétköznap, meg téli álom ide vagy oda.
Na jó, a bazsalikommal nem tudom hogyan csinálják odakint, hogy egy kicsit olyan, mintha csipsz lenne. Gondoltam ha hirtelen megsütöm a husi utáni vajban… de nem, csak volt nagy olaj-tűzijáték, és ennyi. Semmi roppanás, csak szottyadás.
De ne szaladjunk előre.
Szokásos missön: gyors, de tökéletes vacsit akarok. Most.
Volt még a szekrény mélyén Garda tó partjáról hozott gombás rizottó, így ez volt az alapvetés. Ha már rizottó, akkor valami arra rímelő husit szerettem volna mellé. Tavaly megküzdöttem azzal a göngyölt ricottással, de most nem volt erre sem idő, sem energia. És ez sokkal jobb lett amúgy – mondom is inkább.
Gombás rizottó
Itt nem volt nagy varázslat, a szárított gombával összeállított egységcsomagot csak lepirítottam olajon, szokásos 1,5x annyi víz, só. Volt füstölt ízű sópelyhem amiről úgy ítéltem meg, hogy belesimul a füstös erdei ízbe, így azt használtam. Még egy kicsi naturbijo levesport tettem bele, éppenhogycsak.
Husi
3 db csirkemellet kisebb szeletekre szedtem (ahogy adta magát) és kiklopfoltam. Kicsi fokhagymakrém rá, húspuhító só (sajnos a csirkemellet natúrban máshogyan nem bííírom), bors, egymásra halmozni és jó 1,5 órát ácsingózva várt a sorára.
Vajon sütöttem ki, finom ízeket akartam a masszív rizottó mellé. Fura, hogy ebben a párosban a köret húzta fel a nadrágot. És végre nem szárítottam ki a csirikét, nagy hőfokon pár percet kapott, pici pirulásig, ennyi.
Aztán a végén az apróra vágott friss bazsalikom kb. fél percre bele a "rozsdás" vajba, majd rögtön ráereszteni a husikra.
Aztán jött a tálalás - igen, már ez is játszik, fejlődőképes vagyok!
Szóval rizottó, rá friss petrezselyem és frissen reszelt parmezán.
Mellé a husi, a vajon pirított bazsalikommal és persze ő is kapott friss reszelt parmezánt. Pörfikt.
Utólag megpróbálom összeszedni a hozzávalókat:
- 2 csésze rizs
- 1 marék szárított erdei gomba
- olaj, só, leveskocka/ételízesítő/húsleves lé
- 1 csokor petrezselyem
- 3 db csirkemell
- 1 marék friss bazsalikom
- 5 dkg vaj
- só, bors, fokhagymakrém
- 10 dkg reszelt parmezán
Azt hiszem, ahogy írtam itt a dolgokat, rájöttem: ennek a kajának az eszeveszettül csábító vonzereje az, hogy minden színes, illatos, friss és szép. Szeretem.