Húsleves után szinte mindig ez jön a sorban, mert általában marad alaplé és most éppen maradt egy kis hús is, amit a végén belekockáztam a pöribe.
30 perc alatt készen van - mosogatással együtt.
Igaz, kuktában, de miért ne könnyítenénk és gyorsítanánk meg az életünket?
Extra bónusz: a kuktában főzve a lektineket is könnyebben hatástalanítjuk.
(A lektinekről és a növényi paradoxonról ebben a könyvben olvahatsz. Akinek mindenféle gyulladásos bélproblémája van, illetve megfejthetetlen autoimmun betegsége, érdemes elolvasni. Persze ezzel sincs mindenkinek dolga, de akinek van, annak ezek az infók nagy segítséget jelenhetnek.)
És mi a különleges képessége ennek a pörköltnek?
Az, hogy sűrű és krémes - lisztes habarás nélkül.
Hozzávalók:
- Fél kg laska
- Egy nagyobb krumpli
- Egy nagyobb fej hagyma
- Petrezselyem zöld, vagy zöldhagyma zöld része
- Zsiradék
- Fűszerek
A lépések egyszerűek:
1. Zsiradékon (a kacsalevesről lehalászott zsírral alapoztam) hagymát pirítunk, amire jön a kockázott laska, só (ha nem sózott alaplevet használsz), bors, pirospaprika. A krumplit 4-be vágva teszem bele, hogy könnyebb legyen majd a végén kihalászni, amikor készül a szaft.
2. Maradék húsleves levével öntöttem fel úgy, hogy éppen csak ellepje a gombát és a mindent. Ha nincs alaplé, akkor a víz is bőven jó, de akor erősebben kell kicsit fűszerezni (akár egy kis kakukkfő, vagy majoranna is mehet bele).
3. Kuktában 13 percre állítottam az időzítőt (forrástól indul).
4. Amikor megfőtt, a krumplit összeturmixoltam a főzőlével és visszaöntöttem. Egy gyors összeforralás, ott kerül(het) bele a maradék, kockára vágott leveshús és petrezselyem zöldje. Mehet bele az újhagyma zöld (szár) része is, amit nem szeretek kidobni.
Ezt minden zöldség és húsos pörkölttel megcsinálhatod, ha szereted a sűrű szaftot, de én így sűrítem a leveseket és a főzelékeket is.
A képen köles tésztával keveredtek össze.
Főzzetek sokat - csodás dolog táplálni a testet...