Könnyed reggeli és uzsi: cukkinis fritatta és málnás-savankás elbűvölés
2010. május 10. írta: giglio

Könnyed reggeli és uzsi: cukkinis fritatta és málnás-savankás elbűvölés

Cukkinis fritatta 

Tökéletesen könnyű, nyári, nekem ebéd, másnak reggeli, egy jó friss epres/málnás limonádéval, vagy hideg mentateával… 


Akkor csináltam ilyet először, mikor egyszer úgy döntöttem, hogy otthon leszek egész nap, olvasgatok, napozgatok a földön, és nem akartam kb. 15 percnél többet a kajával foglalkozni, de akartam finomat enni, mert ez ugye alap. 

A hatalmas munka folyamati lépései: 
Cukkinit egészen vékony karikákra vágni, majd hagymával (új, póré, snidling a javasolt, de persze lehet veres is) olívaolajon megpirítani, csak fél percet nem full hangerőn, mert megég az olaj. Só, bors. 
Tojások habosra vernek, megsóz, megborsoz csak kicsi ide ebbe is. Cukkini elegyenget a teflonban. Tojás ráönt. Vagy sütőben, vagy fedő alatt, mindenféle kavarás és zaklatás nélkül megsüt.

Ha a lapon készül a fedős verzió, akkor mindenképpen le kell venni a lángot (közepestől lejjebb, mondjuk az én 9 fokozatomon 3-ra van állítva a főzőlap), hogy ne égjen meg. 

Természetes bármilyen nyári zöldséggel megcsinálható, akár paprikával, akár paradicsommal, akár is-is. Lehet a tetejére sajtot szórni, és mehet alá mondjuk némi szalonna, sonka, vagy akár kóóbi, ezt nem szabad soha figyelmen kívül hagyni!!! :) 

Málnás (Pannitól tanulva) 
Kb. egyenlő egységnyi tejfölt (vagy joghurtot) és habtejszínt összekeverni tetszőleges mennyiségű cukorral, és málnával. 
A málnamennyiséget felezni érdemes, mert a fele széttrancsírozódik keverés közben, így legalább a másik fele megmarad szépnek. Mert ugyebár az esztétika... hiszen nincs is annál jobb, mint amikor valami nem csak csodaszép, de a legfinomabb is a világon! :) 

Piskótával vagy gyümölcstortalappal rétegezni. 
Nekem a gyümölcstortalap jobban bevált a tejfölös verziónál, a joghurtoshoz viszont érdemes a babapiskótát használni, mert az nem ázik el olyan könnyen. Egyszerűen szívósabb fajta :) 
Természetesen a legjobb jelen helyzetben is a saját sütésű piskóta, akár csokis változatban. 

Hűteni pár órát és kész is. 

Ilyenre is lehet csinálni, de ez nem saját.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhajatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr351990613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása