Hozzávaló (2 adagos)
1 cs spárga
5 dkg kockára/csíkokra vágott bacon + pár csík komplett szelet a tetejére
20 dkg füstölt sajt
2 dl főzőtejszín
2-3 szál zöldhagyma, vagy 1/2 fej bármilyen
1 gerezd fokhagyma
Javasolt köret
1 kg újkrumpli (ebből úgyis bármennyi elfogy nasiként is)
5-10 dkg vaj (mert abból sosem elég)
pár szál petrezselyemzöld
fokhagyma
Húsos változathoz
1 db csirkemell
(Egészen hihetetlen, hogy mennyire összeszedett vagyok!)
1. Spárgát megfőzni. (bővebben lent)
2. Megcsinálni a mártást: lepirít a szalonna, majd hozzátesz a hagyma, fokhagyma, ebbe bele tejszín és reszel bele a füstölt sajt kb. fele. A másik fele megy majd a tetejére, így rossz hír, de azt is le kell reszelni.
Kóstol, sóz, borsoz. Egy kicsi liszttel be lehet sűríteni, ha muszáj, de általában a sajttól elég masszív lesz.
3. Bepakolni a spárgát hőálló tálba (alá mehet minimál olaj, vagy sütőpapír), leönteni a fenti szmötyivel, maradék sajt a tetejére és egy pár csík szalonnával befedni.
Sütőbe be és összesütni, kb. 20 perc, a jól bevált 180 fokon.
Csinálhatunk köretet, de keményebbek ehetik önmagában :)
Mondjuk lehet mellé bedobni egy másik tálban egy pár szem újkrumplit, amit meglocsolhatunk némi fűszervajjal.
Fűszervajba friss petrezselyem és egy kis zsenge fokhagyma... Normális, hogy álmodozásom tárgya egy tányér kaja és egy pohár bor? Na jó, fel tudnám még dúsítani a képet pár dologgal, nem arról van szó :)
Visszatérve receptünkre. Amennyiben a szalonna nem elég hús bele, akkor veszünk mondjuk 1 csirkemellet (ehhez a mennyiséghez elég sztm. egy), vágunk belőle pár vékonyabb szeletet, só (úúúútálom a száraz húst, úgyhogy amikor ilyet csinálok, akkor húspuhító sózok), bors, kevés olajon/vajon elősüt és ez becsempészhető két réteg füstös spárga közé.
Így megy a sütőbe és mondjuk tegyük fel, fél órát sütjük, nem 20 percet. Sőt lehet tarjával is... na, kezdek bedurvulni, pedig nem is vagyok éhes... sőt, de még lehet mondjuk tengeri halfilével is!!! Sőt, befejeztem :)
További spárga infók (főzés, vásárlás, stb.):
http://www.tutitippek.hu/blog/sparga-tippek.php