Depresszív székelykáposzta és forraltboros kompót (vagy mi)
2010. január 30. írta: giglio

Depresszív székelykáposzta és forraltboros kompót (vagy mi)

Depresszív székelykáposzta (pedig ami benne van...)

Szintén archív, valahogy decemberből 

Igen, ez is eljött. Rossz kedvem van.

 

Néha csinálok ilyet is, szigorúan csak a viszonyítási alapok tisztázása végett.

Kívánok régóta egy olyan Dóti-féle székely-lucskos káposztát. Ő tesz bele édes káposztát, tán savanyút is, de sok csülköt, nem füstöltet.

Én veszek savanyúkáposztát, édeset nem, mert nincs kedvem vagdosni (max eret :), darabolt meg nincs. Csülök csak füstölt van, de megveszem. 

Hazaszenvedem magam.

Hagyma és fűszerek (babér, kömény, bors) olajra, csülökdarabok (kétujjnyik) és savanyúkáposzta szintúgy.

Annyi lélekjelenlétem van, hogy nem sózom, de tudom, hogy a káposztát mosni szokás, ha nagyon sós és ez az. Meg a csülök is. De most nem.

 

STOP

Ehető lesz, vagy ehetetlenül sós - ellentétben az én igen sótlan állapotommal?

 

Fő, fő, fődögél.

Megkóstol... kiül a só a nyelvemre, sőt, ahogy megcsap a pára, még a hajamra is...

Ehetetlen. Teljes mértékben.

Feljavítás?

Nem, most nem.

Megoldás?

Lefagyasztom és isteni esszenciája lesz egy következő adagnak, aminek igenis meg fogom adni a módját és szerzek hozzá rendes csülköt és vágok hozzá friss káposztát. Mert lesz olyan, hogy akarni fogom és újra szeretni fogom. Magam.

Mai napi tanulság:

Ne add alább! Ha mégis, használd fel az eredményt ahhoz, hogy legközelebb tökéleteset alkothass.

 

Utóirat napjainkból: és így is lett - a fenti ízbomba kiváló alapja lett a január elsején készült korhelylevesnek. De erről majd kicsit később, addig lesz még karácsonyi menü, meg minden :)

 

Hadüzenet a náthának!

Fehérboros almakompót mandarinnal

ezt a pár sort már nem teszem külön...

 

Forraltbor vagy kompót?

Kompót vagy forrlat bor?

Kompót forraltborban! Ez lesz az!

A múltkori vitaminbomba szembeszállt az első rohammal, de aztán a szomorúság lepaktált a vírusokkal és legyűrt alaposan.

Gyorsan egy kis kényeztetést!

4 db alma megpucolásra és felkockázásra kerül. Közben törekedni arra, hogy minél többet fogyasszunk az alma levágott héjából, hiszen abban van a sok vitamin! 

1 ek barnacukorral kicsit átmelegíteni, bele a szegfűszeg, a fahéj és a vaníliás cukor.

Fél liter vízzel felöntöm. Kb. két deci borral feljavítom :) 2 ek mézzel még édesítem és forralom egy kicsit.

Aztán bele a cikkekre szedett mandarin, szám szerint 3 db. Icipicit még főz és kész. Illatfelhő, ízözön, alig várom, hogy ehető hőmérskletű legyen!!! És majd holnap reggel hidegen... 

Nincs most nagyon erőm többre.

A kompót viszont tökéletes és ezzel most beérem :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhajatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr231715907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása