Konyhai turpisságok
2012. március 29. írta: giglio

Konyhai turpisságok

Ezt ide kell tennem, hogy mindig kéznél legyen, mert nagyon hasznos. Én Zsuzsitól kaptam, nem tudom ki az eredeti forrás, de köszönjük! Engem már az első turpissággal megvett.

 

KONYHAI TURPISSÁGOK

Mivel soha nem kedveltem a csirkemellet, fõleg a tyúk vastag, száraz húsát, mindig igyekeztem tõle megszabadulni, holott a legdrágább alkatrésze a szárnyasoknak. Itt tanultam meg, hogy mielõtt pl. kirántanám, éjszakára íróban (savanyú tej) kell áztatni, amitõl igen finom zamatos íze lesz. Nem lesz száraz, hanem olyan lesz, mint a borjúhús.

Van úgy, hogy rengeteg gyönyörû petrezselyem van a - kb. 2 nm-es kertemben, de van úgy, hogy egyáltalán nincs. Itt tanultam meg azt is, hogy amikor sok a petrezselyem, akkor le kell szedni, jól meg kell mosni, nem kell összevágni, nem kell kiszárítani, mert akkor elveszti a jó ízét és az aromáját, hanem össze kell tekerni szivar alakúra, és be kell csomagolni jó szorosan nylon zacskóba és így kell tárolni a mélyhûtõben. Ha szükség van rá, úgy fagyott állapotban gyönyörûen lehet szeletelni, és épp olyan az íze és az állaga, mintha épp akkor szedtem volna frissen a kertbõl.

A krumplifõzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát teszünk.

Ha a szárazbabhoz fõzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét, legyen az fõzelék vagy leves.

Ha a csirkemájat sütés elõtt villával megszurkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.

Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belõle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy mûanyag, zárható tetejû edénybe teszem és lefagyasztom.. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, és jégkockakészítõbe téve lefagyasztom. Bármikor elõvehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévõ halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.

Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evõkanál étolajat,így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

A sovány húsokat panírozás elõtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki..

A fejes saláta nem tárolható sokáig, elõfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fûszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fûszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha elõtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bõre.

Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb.teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tõle.

A bablevest rántás helyett úgy sûrítem, hogy a benne fõtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.),csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata.

A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forróvízbe. Gyors és nem maszatolós.

Ha a másnapos kenyeret párpercre nedves konyharuhába csavarod, majd elõmelegített sütõbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne..

Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sûrû szövésû anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhetõ. (Én beáldoztam erre a nemes célra egy organza ajándéktasakot - még össze is lehet húzni. Mindent a kovászos ubiért!)

Ha megégetted a kezed, azonnal kend be tejföllel - VAGY szórj rá lisztet ! Nem fog fájni, és nem lesz hólyagos sem .

Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

A kávézacc a hûtõben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz alatt: nem lesz cipõtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

Mikrohullámú sütõben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdõbe rakjuk (pl. mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beletszünk egy magasfalú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).

Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is bevizezzük, mielõtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb illóolaj kerül a levegõbe.

Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az égett részt: nem fog felhólyagosodni.

Befõttesüveget úgy is kifertõtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

Magunk is készíthetünk házi ételízesítõt: vegyünk a piacon friss leveszöldségbõl több csomaggal, majd daráljuk le. Tegyük kifertõtlenített csavaros üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósítani fogja. Felhasználáskor figyeljünk a benne lévõ plusz sómennyiségre!

Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az elõállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthetõ belõle.

A fõtt tészta nem áll össze, ha kiszedés elõtt egy pohár hideg vizet öntünk a fõzõléhez.

A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk. Ha mézet kell kimérned kanállal, elõbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!

A citrom héját nem dobom ki, mélyhûtõbe teszem, fagyottan könnyen reszelhetõ.

A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belõle, amennyire szükség van.

Tésztát, levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le,hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól pakolhatók a fagyasztóban.

A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héjat oda, ahonnan el akarjátok ûzni õket!!!

Áttetszõ jégkockát akarsz, akkor elõzõleg forrald fel a vizet.

Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhûtõdbe. 

A fehérnemû nem elég fehér? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal meleg vízben!ÉS ADJ HOZZÁ SZÓDABIKARBÓNÁT!!!

Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg, VAGY INKÁBB AZ ÖBLÍTÕBE!!!

Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard.

Hogy ne legyen a káposzta fõzéstõl kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé)

A hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.

Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.

Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.

Kínai közmondás

"Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhajatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr524347491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endzsi21 2012.04.10. 12:01:32

Ez de allat!nagyon hasznos:) nyomtatom, mentem! :))))) koszi!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása