...még még mascarpone variációk
2010. április 02. írta: giglio

...még még mascarpone variációk

Kicsit leragadtam ennél a mascarpone dolognál (mint a múltkor a ricottával), de ez indokolt, mert nagyon finom és nagyon könnyen variálható. Egyszer elkezdi az ember az ezzel való foglalatoskodást és nem bírja abbahagyni. 

Bocs, de eszembe jutott erről egy vicc és nem hagyhatom ki. Nem szép - és igazán ezért bocs. 
-        Józsi bácsi, mondják, hogy vidéken beszűkül az ember szókincse. Igaz -e? 
-        F*szt! 

Na, hát így vagyok én a tortákkal. Milyen krém legyen benne? Hmmmmm… (csikorognak a fogaskerekek)… legyen mondjuk mascarpone-s! Vagy: milyen sütit csináljak meg, de iziben, amitől mindenki odalesz? Ööööööö….. legyen mondjuk mascarpone-s!!!! 

Viszont nagyon nem mindegy melyik típusúval állunk össze, mert sajnos jelentős a különbség. Ha varázsolni akarunk, nem mindegy mivel tesszük. Nekem eddig az olaszok váltak be (tudnak, na), aztán jön a szarvasi, aztán meg a többi. 

Először is kezdjük A Tortával. A Tökéletessel, ami egyszer úgy született, hogy nem volt otthon a Családnak elegendő (kb. 1,5 kg…) mascarpone, de vinnem kellett valamit, akkor jött a mentő ihlet – csináltam tortát. 

Vigyázz, Krém, Rajt! 
500 g mascarpone 
3 dl tejszín 
Fél tábla reszelt étcsoki (szigorúan a legnagyobb lyukon átdolgozva, vagy kicsi kockákra vágva) 
ízlés szerint (barna) cukor + vaníliás cukor, ha van kéznél – ez nálam 5-6 ek 

Egyéb: 
Csokis tortalap (általában készen veszem, de lehet csinálni jó nagyon csokisat) 
1 kis üveg eperlekvár 
1 zacskó fagyasztott eper (illetve szezonban igaziii!!!) 

Alkotás folyamata 
Elkészít a krém: mindent összekeverünk és kész! Ezért is szeretem. 

Tortalap összeken eperlekvárral, majd leterítjük eperszeletekkel. Erre tesszük a krémet (nagyon vigyázzunk vele, mert igen illékony fajta), aztán így tovább. 
Krémmel zárjuk és körbeborítjuk vele az egész tortát. Díszíteni lehet eperrel, reszelt csokival, vagy a kettő kombinációjával. Volt olyan, hogy kicsit dekoncentrált voltam (alig van ilyen) és nem hagytam meg a legszebb epreket a tetejére dísznek, így került már rá meggyes gumicukor, máskor meg kókuszos csokidrazsé. Variálni jó! 

…és a lehetőségek innentől kezdve végtelenek – pl. ugyanez a sárgabarackkal is isteni finom. 

A másik nyári kedvenc – erre még egy kicsit várni kell, mert nekem a kedvencem sárgadinnyével, de azért nagy duzzogva ehető eperrel is: fenti krém friss gyümölccsel rétegezve. 
Ez aztán tényleg kb. 15 perc „munka” (már, ha lehet ezt annak nevezni), ellenben több órányi csodálat! 

Az Igazi Játék 
Ha ellenállunk mindenféle rendezettségnek és csak spontán szeretnénk valami szépet (és finomat, de ez természetes) alkotni, akkor készítsünk magunk elé egy tál kockára vágott csokis piskótát, egy tál epret, és egy jó nagy tállal a krémből. 

Vegyünk elő egy üvegtálat, de valami szépet, és kezdjünk el építkezni ezekből a hozzávalókból. Nem kell sorban, nem kell rétegben, csak ahogyan kézre esik és ahogyan jól esik a lelkünknek/szemünknek. 
Sőt, ha még látunk valamit a konyhában, mondjuk egy kis csokit, mandulát (pirítva), csokis kekszet (darabokra törve), vagy akár másfajta gyümölcsöt, bátran vonjuk be a játékba őket is. Egyszerűen nem hibázhatunk. 

Mai napi tanulság: 
Megnyugtató érzés tudni azt, hogy vannak dolgok, amik egészen biztosan jól működnek.
 
Megcsinálta Suzi is!!! Olyan gyönyörű lett - köszönöm a fotókat!
További szépségek: kalmarsuzi.blogspot.com/
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhajatszoter.blog.hu/api/trackback/id/tr501889999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endzsi21 2010.04.03. 15:27:14

imádom az új designt :-))))

giglio 2010.04.03. 15:44:21

@endzsi21: köszi, köszi, én is :) látszanak rendesen a képek és minden van rajta, ami az életben fontos: virág, macska, szívecske :)))

endzsi21 2010.04.08. 21:09:32

elnézést, de egy lemaradt: MASCARPONE FOREVER :-))

endzsi21 2010.04.12. 22:32:04

Sacikám!
ha lehet kérni... akkor jó lenne valami jó kis levesrecept.. (a dublini időjárásra való tekintettel valami melengető) :-)

giglio 2010.04.12. 22:41:15

@endzsi21:
Főződélutános citromos halleves? Gondolom ott vannak friss tengeri cuccok.. mehetnek rákocskák is bele + jó sok csili, az felmelegít :) Na, holnap előtúrom és felteszem!

endzsi21 2010.04.14. 08:26:48

Köszönöm!!! :-) meglesz a héten ez is!

Virg 2010.04.28. 22:04:59

Én Valentin napkor úgy készítettem, h fehér csokit felolvasztottam+mascarpone+pici tejszín.Alul piskóta lap rá piros lekvár rá mascarpone krém rá félbe vágott eper rá piros lekvár+zseletin, be a hütőbe pár órára, majd szív alakú formával sok sok szív sütit kivágni :)
süti beállítások módosítása